Steffan Dyrnø – erhvervsaktiv ambassadør

Steffan Dyrnø – erhvervsaktiv ambassadør

Mød Steffan, som er uddannet mejeriingeniør.
Han arbejder på Arla Foods Innovation Center (AIC) som New Product Development Specialist i Mozzarella teamet.

Lær Steffan bedre at kende her:

Erhvervsaktiv ambassadør og uddannet mejeriingeniør.

1. Hvem er du ?

Jeg hedder Steffan Dyrnø og blev færdiguddannet som mejeriingeniør januar 2022.

2. Hvor arbejder du og hvad er din stillingsbetegnelse ?

Jeg arbejder nu på Arla foods Innovation center (AIC) placeret i Agro food park i Aarhus.
Min stillings betegnelse er New Product Development Specialist i Mozzarella teamet, organiseret under Spreadable cheese and Mozzarella strongholdet.

3. Hvordan ser en typisk hverdag ud for dig?

Jeg har sat lidt på spidsen ingen typisk hverdag.
Tit arbejder man projekt orienteret, og pt arbejder jeg kun med et projekt (dog et af de største projekter inden for Arla regi i lang tid).

Inden for selve projektarbejdet, som for mig, har omdrejningspunkt i teknologi og produkt, for mozzarella ost eller pizza topping, er der selvfølgelig en generel arbejdsgang.

Vi gennemfører på ugebasis forsøg i vores pilot plant hvor vi, ved at ændre på en masse forskellige parametre på vores produktionslinje, eller vores råmateriale til mozzarellaosten, forsøger at forbedre produktkvaliteten eller fremtvinge helt nye kvaliteter i produktet. Disse forsøg skal jo på forhånd planlægges, for så senere af gennemføres, hvilket et en stor del af arbejdet.
Alle disse forsøg genererer selvfølgelig en masse data der skal analyseres og rapporteres. Dette er også  del af arbejdet.
Fra tid til anden skal resultaterne også præsenteres for de forskellige interessenter i organisationen,  vi kan også blive bedt om at lave forevisningsforsøg interne eller eksterne interessenter som en del af præsentationerne.
Når projekterne er bragt til ende, og hvis man har fået positive resultater, skal man være med til at planlægge de første kørsler på reelle produktionslinjer. Disse er man med til at overse, for at sikre at alt forløber som forventet. Endeligt laver man en overdragelse til produktionen der så kan iværksætte produktion af produktet man har udviklet.

Derudover så arbejder jo på Arlas innovations center, der er udvilkings-hub for alle de forskellige produkt kategorier som ligger under Arlas brand. Det gør at arbejdspladsen og mit arbejde er super dynamisk, da er mulighed for at krydse ind over de forskellige brands for at udveksle ideer og erfaringer, der foregår altid et eller andet spændende og nyt, hvis bare man er nysgerrig nok til at høre hvad ens kollegaer går og laver.

4. Har det været nemt at få job efter endt uddannelse?

Personligt kan jeg sige at det var enormt nemt, jobbet jeg sidder i nu, blev jeg tilbudt af min specialecensor, selvom mit speciale ikke var skrevet i samarbejde med Arla direkte, så isoleret set, enormt nemt.

Ser vi bort fra det job tilbud, så tror jeg det er hvad man selv gør det til. Jeg tog den beslutning at søge en masse jobs efter (og ikke imens jeg skrev speciale) mit speciale (også selvom jeg var blevet tilbudt et af censor), bare for at ”undersøge markedet”. Jeg besluttede mig også for ikke at være kræsen i forhold til hvad jeg søgte, og nåede at have en håndfuld jobtilbud på hånden inden for 4 måneder, udover det til jobbet jeg sidder i nu.

5. Hvorfor valgte du mejeringeniøruddannelsen som studieretning?

Jeg var faktisk ikke klar over at mejeringeniør var en studieretning man kunne vælge da jeg startede på min bachelor. Til alt held for mig, så elsker jeg ost og mælk, og der var en håndfuld gode ambassadører for uddannelsen der fik forklaret mig hvor alsidig og anerkendt mejeriingeniører  er i det danske fødevarelandskab. Derudover så kan jeg rigtig godt lide det sammenhold der er blandt mejeringeniører også på den anden side af uddannelsen, det er næsten som en lille (stor) familie man bliver en del af.

6. Hvad var det bedste ved uddannelsen?

Åhhh, jeg synes det er et svært spørgsmål. For en der elsker mælk og ost, er hele uddannelsen jo en perle, man får lov til at nørde og dykke ned i byggestenene af verdens bedste produkt. Lære og forstå de utallige processer og naturlove, der kan ligger til grund for alle de forskellige produkter vi kan få ud af mælken.
Dog står praktikperioden, hvor vi havde mulighed for, på en helt anden måde en under der normale studie, at få fingrene ned i produkterne, som en speciel del af uddannelsen. Opholdet på Kold college, med alle mine studiekammerater, hvor du kommer tætter på håndværket i mejeriverdenen, set i kontrast en den akademiske baseret undervisning på universitet var fedt.

7. Hvad vil du sige til andre der overvejer mejeringeniøruddannelsen?

Hvis du allerede nu ved at du har en speciel interesse for et af de produkter som mælken står for, så er det den helt rigtige uddannelse for dig. Hvis man stadig ikke er helt sikker, er det en super stærk uddannelse der er generelt anerkendt i landbrugs Danmark, og det er en uddannelse der i bund og grund også kan bruges til andet end at fokusere på mejeriindustrien. Følgeindustrierne, maskin-og ingrediens industrien er også oplagte områder for mejeriingeniører at finde relevant arbejde i.
Hvis man i stedet leder efter en uddannelse med fedt studiemiljø, en blanding af praktik, teori og laboratorie arbejde og masser af gruppe arbejde, hvor ikke en dag eller uge er ens på uddannelsen, så er det også et oplagt valg.
Jeg har personligt selv, ikke et øjeblik fortrudt den dag jeg besluttede mig for at tage mejeriingeniøruddannelsen, selvom ikke havde hørt om den indtil 2år før jeg startede på kandidatspecialiseringen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Arla Innovation center med solopgang som baggrund.

 

 

 

 

 

Køerne på marken der går direkte op til vores bygning, vi kan gå ud og sige hej til dem i vores frokost, eller hvornår vi lige vil tage en pause fra arbejdet.

 

 

 

 

 

”The playground” en del af vores pilotmejeri.

 

 

 

 

 

 

Så er der gang i forsøgene i pilotmejeriet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostekorn – little baby cheeses.

 

 

 

 

 

 

 

Produkterne forberedes til vurdering.

 

 

 

 

 

 

Mozzarella på pizza! slutproduktet skal selvfølgelig også testes, det gøres både internt og med eksterne sensorikpaneler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere produktvurderinger.

 

 

 

 

 

 

 

Fra et besøg på et italiensk mejeri hvor vi var nede og lave nogle forsøg med mozzarella.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mig i Italien med projektholdet.