Asta Lubanski

Asta Lubanski

Mød Asta som læser MSc in Dairy Science and Technology. 
Asta er vild med det helt fantastiske fællesskabet på uddannelsen - som findes både mellem årgange og internt på hver årgang. 
Få et indblik i Astas hverdag som mejeriingeniørstuderende lige her:

Hvorfor har du valgt mejeriingeniøruddannelsen?

Jeg har altid været utrolig glad for at lave mad og interesseret mig meget for det. Desuden, har jeg altid holdt meget af mælkeprodukter og især ost, hvortil det var rigtig skønt for mig at have Schweizisk familie og dermed have rigelig mulighed for at spise Gruyère.
Dertil kom mit kaldenavn Osta.

Da jeg kom hjem fra højskole, fik jeg lyst til at studere. Jeg var meget i tvivl om det skulle være mere praktisk – altså som kok, eller om jeg ville udfordre teorien lidt mere.
Jeg holder meget af at lave mad, men jeg ville hellere udfordres med kemi og mikrobiologi, og så nyde madlavningen i fritiden. Og så greb jeg muligheden for at blive klogere på alt dét, jeg holder så meget af.

 

Hvad er det bedste ved uddannelsen?

Jeg synes, at det er fantastisk hvordan det boglige bliver vist og testet i praktis, hvilket jeg er helt sikker på, giver mig en meget bedre forståelse for det.

Der er virkelig opbakning om ens ideer og nysgerrighed, og det sætter jeg meget pris på.

 

Hvordan ser en typisk studiedag ud for dig?

Normalt:

En typisk studiedag for mig består af at møde på SCIENCE omkring kl. 09. Så har vi forelæsninger med et par kaffepauser indimellem, hvor vi lige kan vende et af emnerne eller grine over noget der skete i weekenden.
Fra 12-13 spiser vi frokost sammen, og det er altid super hyggeligt at samles i kantinen. Vi har et rigtig godt hold på min årgang, da de fleste af os har været i praktik sammen.
Efter frokost er der enten forelæsninger, regneøvelser eller praktiske øvelser i laboratoriet.

Studiedagen slutter omkring kl. 16.

COVID-19:

Det hele er jo noget anderledes i denne mærkelige situation. Den står på undervisning via TEAMS eller Zoom, og desuden arbejder jeg også hjemmefra.
Men vi er efterhånden ved at være vant til det. Efter nedlukningen dette forår, er den online undervisning forbedret markant.

En typisk studiedag består af en løbetur, online undervisning, evt. gruppearbejde online, frokost, gruppearbejde eller forelæsning.

Jeg har ofte mødtes med min gruppe, da det er nogle af mine bedste venner, så vi har valgt at prioritere det.

Vi sidder sammen og løser opgaver eller skriver rapport, og nogle gange ser vi endda forelæsningerne sammen. Det betyder meget, at vi kan spare med hinanden undervejs i stedet for at skulle være aktiv på Facebook for at kommunikere.

Vi slutter ofte studiedagen af med at lave noget mad sammen eller gå en tur.

Det betyder rigtig meget for at opretholde denne relation, da det kan være svært at holde fast og ved i den online undervisning – også hele verdenssituationen taget i betragtning.

 

Hvad er den bedste oplevelse du har haft på mejeriingeniøruddannelsen indtil videre?

Jeg er generelt rigtig begejstret for uddannelsen, og jeg synes, at jeg efterhånden har fået mange gode oplevelser med mig på vejen.

Men jeg er ikke i tvivl om, at praktikken har været en fantastisk oplevelse. Det har virkelig været et vendepunkt for mig, og jeg har lært helt vildt meget. Jeg fik lov til at komme helt tæt på – og endda været med til at teste nogle nye produkter af. I praktikken samt da jeg skrev bachelor, fik jeg følelsen af at være del af noget større. En virkelig fed følelse!

På bachelor: Jeg skrev min bachelor i samarbejde med Alchemist, hvor min studiemakker og jeg udviklede og testede en fermenteret jomfruhummerpaste, som skulle være det nordiske svar på den asiatiske shrimp paste. Det var utroligt spændende!

 

Hvordan er fællesskabet på uddannelsen?

Vi har et vildt godt fællesskab! Både mellem årgange og internt på hver årgang. Jeg har fornemmelsen af, at det er nemt for de studerende at skifte mellem årgange og fortsat føle sig velkommen og taget godt imod.

Især efter praktikopholdet efteråret 2019, har min årgang fået et fantastisk sammenhold. Vi var 24 afsted sammen, og det kan virkelig mærkes, at vi har haft en sjov oplevelse sammen.

Jeg føler mig godt tilpas, og vi har det alle sammen sjovt og hyggeligt med hinanden. Det betyder meget for mig, at der ikke er et pres imellem os, som hvis der f.eks. var konkurrence mellem de studerende. Det mærker jeg slet ikke noget til. Tværtimod – vi bruger meget hinanden til at blive bedre og hjælper hinanden med opgaveløsning og rapportskrivning, men også bare med hvilke lokaler vi skal have undervisning i.

 

Hvad vil du sige til andre, der overvejer mejeriingeniøruddannelsen?

Hvis du interesserer dig det mindste for fødevarer og kvalitet, så bliver du bestemt ikke skuffet!

 

Hvor ser du dig selv om 10 år? (arbejdsgiver, arbejdsområder, stillingsbetegnelse etc.)
Jeg elsker at udvikle produkter og teste på livet løs. Jeg forestiller mig selv som del af et team, der udvikler nye produkter eller forbedrer kvaliteten af eksisterende produkter. Desuden er jeg glad for at have mange bolde i luften, samle de løse ender og have ansvar, så jeg kunne sagtens se mig selv som ansvarsleder for et område med fokus på kvalitet og optimering.

Men jeg vil ikke afvise, at jeg da også drømmer om mit eget lille mejeri med egne køer, masser af åbne marker og spændende produkter.

 

Mød en studerende - studiedag hjemme

COVID-19 studiedag i hjemmet

 

Her har jeg kærnet smør på Kold College september 2019

Her drikker min studiegruppe og jeg en øl for at fejre veloverståede eksaminer, sommeren 2020

 

En fantastisk aften på Thisted Bryghus, mejeripraktik 2019

Her er jeg meget lykkelig og lige blevet bachelor, sommeren 2019