Vanessa
Vanessa er fra Aalborg, men går nu på 2. semester på Fødevare og Ernæring på KU - og planen er at blive Mejeriingeniør. Her fortæller hun om vejen dertil - og alle overvejelserne omkring at flytte fra Aalborg til København.
”Lidt om mig”
Hey! Mit navn er Vanessa, jeg er 21 år gammel og går på 2. semester (svarende til 3/4 blok) på Fødevarer og Ernæring på Københavnsuniversitet. Jeg er oprindeligt fra Aalborg, men flyttede i sommeren 2023 til København i forbindelse med studiestart. I 2022 blev jeg student fra Aalborg Tekniske Gymnasium, HTX, hvor jeg gik på studieretningen ”Naturens Kemi” med linjefagene Matematik A samt Kemi A. To fag jeg synes var super spændende og givende, da jeg netop er interesseret i at se tingene fra et naturfagligt perspektiv.
Generelt var HTX meget præget af at læringen foregik ved at kombinere teori og praksis. Det vil altså sige, at for mig betød det at de ting jeg lærte, under tavle-undervisning også blev gennemgået ved hjælp af praktiske øvelser. Man har altså mulighed for at få indlært teori på forskellige måder.
Eftersom HTX generelt var præget meget af at løse ting problembaseret med virkelige problemstillinger i fokus, så blev vi i 3.g præsenteret for miljøugen. Her var det en uge, hvor udelukkende klima og miljø var på dagsordenen. Der var en masse forskellige workshops man kunne melde sig på. Alt fra arbejde med tekstil til mad. Sidstnævnte fangede min interesse, for en hel uge hvor man kunne eksperimentere med at gøre sin yndlingsret bæredygtig lød faktisk ret tiltalende.
”Mejeriingeniøruddannelse og første gang jeg hørte om den”
Sidst på ugen fik vi besøg af 3-4 uddannede mejeriingeniører der præsenterede os for Dairy-game (mejeri-spil). Jeg havde aldrig hørt om uddannelsen MEJERIINGENIØR før og havde faktisk aldrig haft skænket tanken, at der fandtes en ingeniøruddannelse med fødevarer som fokuspunkt.
Spillet handlede om at følge et konkret produkt fra produktion til lancering, hvor man som spiller var en del af beslutningsprocessen undervejs og derved fik kendskab til nogle af de arbejdsposter man kan komme til at sidde med, hvis man vælger at gå den mejerifaglige vej. Helt konkret var spillet her en GAME CHANGER for mig!
Tiden gik og i sommeren 2023 fik jeg den længeventede hue på. Nu stod sommeren på studenterfester og ferie, men jeg havde stadig mejeriingeniøruddannelsen i baghovedet. Som mange andre unge valgte jeg at tage et sabbatår, hvor jeg dog i slutningen af året fik udnyttet tilbuddet studerende for en dag. Det vidste sig nemlig at den uddannelse jeg var interesseret i kun kunne læses i København, og derfor tænkte jeg det var en super mulighed at tage en tur derover for at prøve den af inden ansøgningsfristen. Dette tilbud kan klart anbefales især hvis man kommer
langvejs fra og er i tvivl om det er den rigtige beslutning. Efter at have besøgt uddannelsen blev jeg afklaret og derfor gik resten af sabbatåret med at forberede mig på et liv som studerende i hovedstaden.
”Usikkerheden efter afklaringen”
Der gik en del tanker igennem mit hoved. For selvom det på skrift lyder til at beslutningen var en naturlig kontinuerlig proces og alle brikker bare faldt på plads, så var det ikke tilfældet. Jeg stillede mig selv overfor flere spørgsmål såsom ”Vil jeg nogensinde vænne mig til at bo i København?”, ”Hvad med mine venner og familie, hvor tit vil jeg se dem?” mm. Men disse bekymringer skulle vise sig at være unødvendige. For som alle omkring mig sagde, hvis jeg nogensinde skulle flytte til København, så skulle det da helt bestemt være, mens jeg er ung og som sådan ingen store forpligtelser har. Jeg snakkede en del med min forældre, om det nu egentlig også var en god ide, men de stod ved at hvis dette var min drømmeuddannelse skulle jeg helt klart springe ud i det, for jeg kunne jo altid bare flytte hjem. Hellere fortryde at jeg gjorde det end at fortryde jeg ikke gjorde.
Så det blev KØBENHAVN!
”Studiestart og de små naturlige bekymringer”
Efter at være flyttet herover, var min største bekymring hvordan studiet nu vil være, når det ikke bare var et midlertidigt besøg, men min nye hverdag. Det faglige fra gymnasiet til universitetet bekymrer de fleste unge, men at opbygge et helt nyt socialt fundament i en helt ny by, er ikke noget alle skal tage stilling til. Men det viste sig at være intet problem. For kort efter flytningen, så var der introuge. Det er en uge før studiestart, der udelukkende har fokus på ”HYGGEN.” Her kan man få lært sine nye medstuderende at kende samt nogle af de ældre studerende. De ældre studerende har frivilligt meldt sig til at være tutorer, og det er derfor i deres alles interesse at give netop DIG en god start! De er ansvarlige for en række arrangementer, som bare er en super god ide at deltage i.
Jeg var selv på hyttetur, hvor tutorerne havde stået for en masse aktiviteter, hvor man igennem disse kunne lære hinanden bedre at kende på kryds og tværs. Derudover bød ugen også på nogle introdage, hvor man i mindre grupper endnu engang bare skulle huske hyggen og gennemføre nogle små poster.
Der er altså ingen grund til bekymring!
For hvorfor fravælge en super fed uddannelse udelukkende på baggrund af distancen. For tro mig ens venner og familie synes det hyggeligt at komme på besøg og ellers er de kun en tog-, bil-, bus- eller flyvetur væk, så ikke se flytningen som en begrænsning, men nærmere en mulighed.